The Legal Village by LAR

Mag je werkgever zomaar je arbeidsvoorwaarden veranderen?

Onder bepaalde omstandigheden. Als werknemer heb je verschillende opties: je kan je toestemming geven. Daarnaast kan je ook "aanvaarden onder voorbehoud", zodat je hierop kunt terugkomen na een proefperiode. Tot slot kan je gewoon weigeren. Deze weigering kan echter beschouwd worden als een ernstige reden voor contractbreuk en tot uw ontslag leiden. Neem in dit geval een advocaat onder de arm die gespecialiseerd is in arbeidsrecht om de gerechtelijke ontbinding van het contract te eisen of te pleiten dat de werkgever contractbreuk pleegt waardoor hij een ontslagvergoeding moet betalen.

Onder bepaalde economische of organisatorische omstandigheden mag een onderneming de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers aanpassen. De aanpassing komt je mogelijk niet goed uit: verhuis naar een andere locatie, nieuwe verantwoordelijkheden, nachtwerk ... Mag je de aanpassing weigeren of moet je ze sowieso aanvaarden?

Andrea C., 36 jaar, Antwerpen. "Momenteel werk ik in Antwerpen, kort bij huis. Mijn baas heeft echter de arbeidsvoorwaarden veranderd: het kantoor verhuist waardoor ik in Brussel moet gaan werken. Ik heb aan LAR gevraagd wat mijn rechten zijn."

Het advies van onze expert

Als werknemer heb je meerdere opties: onder dwang aanvaarden of je toestemming geven. Je kan ook "aanvaarden onder voorbehoud". Hierdoor kan je terugkomen op je akkoord als je tijdens een proefperiode merkt dat je niet tevreden bent over de nieuwe voorwaarden. Tot slot kan je ook simpelweg weigeren. Een weigering kan wel uitmonden in ontslag. De aanpassing van arbeidsvoorwaarden kan als een contractbreuk worden beschouwd, maar ook het weigeren van die aanpassing kan een contractbreuk zijn. Je moet dan om een juridische beëindiging van het contract vragen of pleiten dat de werkgever contractbreuk pleegt waardoor hij een ontslagvergoeding moet betalen. Kortom, op tal van punten kan je juridisch advies gebruiken om jouw belangen in deze specifieke materie te verdedigen.

Het resultaat

  • Op vraag van Andrea heeft LAR een advocaat aangesteld die gespecialiseerd is in sociaal recht om haar te adviseren. 
  • Met dit advies zal Andrea haar situatie optimaal kunnen evalueren om een goede beslissing te nemen. 


De leerpunten

  • De werkgever mag de overeengekomen contractvoorwaarden aanpassen, maar onder bepaalde voorwaarden.
  • Een rechtsbijstandsverzekering kan je helpen je werkgever op andere gedachten te brengen of hem, met de hulp van een advocaat gespecialiseerd in sociaal recht, dwingen je een ontslagvergoeding uit te betalen.

Juridisch advies

1 Omschrijf je vraag of probleem
2 Kies een advocaat
72,60
3 Ontvang jouw persoonlijke advies binnen 3 dagen

Gemoedsrust verzekerd

Een gerechtelijke procedure kan voor een financiƫle kater zorgen. Een rechtsbijstandsverzekering beschermt je hiertegen. Bovendien kan je bij je verzekeraar ook advies inwinnen om preventief conflicten te voorkomen of kan je geholpen worden om het conflict onderling op te lossen. Bij LAR doen we er alles aan om je de beste verzekering te geven. Want je wil optimaal beschermd zijn.