The Legal Village by LAR

Je ontving als zwakke weggebruiker een dagvaarding voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Wat moet je doen?

Een zwakke weggebruiker kan aansprakelijk worden gesteld voor schade. Indien een ongeval is veroorzaakt door een bruuske beweging die kon worden vermeden, komt de familiale BA-verzekering tussen.

Ook een fietser of voetganger kan andere weggebruikers in gevaar brengen. Door een onverwachte beweging kan je bijvoorbeeld een andere fietser ten val brengen, of een automobilist bruusk doen uitwijken. Zelfs als zwakke weggebruiker kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.

Mia L., 58 jaar, Maaseik: "Tijdens een fietstocht week ik uit voor een grote plas die ik pas op het laatste moment zag. Een motorrijder moest hierdoor uitwijken en kwam ten val. Nu zit er een dagvaarding van de politierechtbank in mijn brievenbus, voor het toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen. Ik weet niet wat ik moet doen en heb daarom LAR gecontacteerd."

Het advies van een expert

Een zwakke weggebruiker kan aansprakelijk zijn voor een ongeval. Bijvoorbeeld als je een ongeval veroorzaakt door een plotse beweging die vermeden kon worden. Jij, of je familiale Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, zal de schade moeten vergoeden als je verantwoordelijk bent voor het ongeval.

Het parket kan echter ook oordelen dat er strafrechtelijke feiten werden gepleegd. In dat geval kan je strafrechtelijk vervolgd worden voor het toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen. Een boete en zelfs een gevangenisstraf kunnen het gevolg zijn.

Ga de feiten goed na om te bepalen of je voor het ongeval verantwoordelijk was. Breng deze argumenten voor de rechtbank aan. Die zal mogelijk je straf verlichten.

Het resultaat

  • LAR dekte de kosten van de advocaat die Mia verdedigde voor het politietribunaal.
  • De advocaat wees op Mia's verleden zonder strafrechtelijke feiten, haar oprechte spijt en haar pogingen om contact op te nemen met de motorrijder.
  • De rechter hield rekening met de argumenten van de verdediging en veroordeelde Mia enkel tot een lichte geldboete.

De leerpunten

  • Zelfs als zwakke weggebruiker kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade.
  • Neem een rechtsbijstandsverzekering, want dergelijke ongevallen (en de daaruit voortvloeiende rechtszaken) komen vaker voor dan je denkt.

Lees meer adviezen

Mijn verplaatsingen

Mag een motor een file voorbijsteken?

Jean L., 35 jaar, Zolder. "Ik nam de motor naar mijn werk. Er stond een file op de autostrade, dus ik reed ertussendoor. Een auto wisselde plots van rijstrook, waardoor ik hem raakte. Gelukkig bleef het bij materiële schade, maar volgens de autobestuurder ben ik wel aansprakelijk. Klopt dit?"

Mijn verplaatsingen

Rijden met de auto van iemand anders: ben je aansprakelijk voor schade?

Sam P., 27 jaar, Leuven. "Een vriend had teveel gedronken. Dus stelde ik voor om hem naar huis te rijden met zijn wagen. Onderweg ben ik tegen een andere wagen gebotst. Ik snap dat mijn vriend kwaad is, maar moet ik echt voor de kosten opdraaien? Ik heb deze vraag aan LAR gesteld."

Juridisch advies

1 Omschrijf je vraag of probleem
2 Kies een advocaat
72,60
3 Ontvang jouw persoonlijke advies binnen 3 dagen

Gemoedsrust verzekerd

Een gerechtelijke procedure kan voor een financiƫle kater zorgen. Een rechtsbijstandsverzekering beschermt je hiertegen. Bovendien kan je bij je verzekeraar ook advies inwinnen om preventief conflicten te voorkomen of kan je geholpen worden om het conflict onderling op te lossen. Bij LAR doen we er alles aan om je de beste verzekering te geven. Want je wil optimaal beschermd zijn.