The Legal Village by LAR

Huwelijk: tot de schulden ons scheiden?

Alle schulden aangegaan door één van de gehuwden met het oog op het huishouden, zijn gemeenschappelijk. Maar je hoeft de professionele schulden van uw echtgenoot niet te dragen. Het is altijd beter om een huwelijkscontract op te stellen om je vermogen te beschermen.

In België leidt een huwelijk tot rechten en plichten tussen de echtgenoten, zoals de onderhoudsplicht. Maar wat kan een partner doen als de ander een berg schulden opstapelt?

Cleo T., 30 jaar, Tienen. "Mijn echtgenoot heeft heel wat professionele schulden. Ik heb LAR gevraagd wat mijn rechten en plichten zijn tegenover hem."

Het advies van onze expert

De wetgeving is duidelijk. Iedere echtgenoot ontvangt zijn inkomsten alleen en besteedt ze bij voorrang aan zijn bijdrage in de lasten van het huwelijk en dit naar zijn vermogen. Daarnaast is elke echtgenoot verplicht in de basisbehoeften van de andere echtgenoot te voorzien. Dit noemt men de onderhoudsplicht. Schulden die door een van de echtgenoten worden gemaakt voor het huishouden, zijn gemeenschappelijk, tenzij die schulden die één echtgenoot heeft gemaakt, buitensporig zijn, gelet op de bestaansmiddelen van het gezin. Schulden ontstaan gedurende de professionele activiteit van één echtgenoot zijn echter niet ten laste van de andere echtgenoot als deze professionele schulden niet gemeenschappelijk zijn aangegaan.

Het resultaat

  • De echtgenoot had schulden als zaakvoerder van een bvba gemaakt en niet om aan de huishoudelijke noden te voldoen. 
  • Cleo was niet mede-aansprakelijk voor zijn professionele schulden. Haar deel blijft dus gewaarborgd.

De leerpunten

  • Het huwelijkscontract heeft voorrang.
  • Als een van de twee echtgenoten een zelfstandigenstatuut heeft, is het altijd raadzaam om een huwelijkscontract op te laten stellen om de andere echtgenoot te beschermen.

Juridisch advies

1 Omschrijf je vraag of probleem
2 Kies een advocaat
72,60
3 Ontvang jouw persoonlijke advies binnen 3 dagen

Gemoedsrust verzekerd

Een gerechtelijke procedure kan voor een financiële kater zorgen. Een rechtsbijstandsverzekering beschermt je hiertegen. Bovendien kan je bij je verzekeraar ook advies inwinnen om preventief conflicten te voorkomen of kan je geholpen worden om het conflict onderling op te lossen. Bij LAR doen we er alles aan om je de beste verzekering te geven. Want je wil optimaal beschermd zijn.