The Legal Village by LAR

Zijn dashcambeelden bruikbaar als bewijsmateriaal bij een ongeval?

Ja, als de door de dashcam gefilmde beelden verstandig worden gebruikt (naleving van de wet op de privacy, geen verspreiding op sociale netwerken). Maar dit is niet altijd zo: het is steeds de rechter die over de geldigheid van de video oordeelt.

Meer en meer Belgen gebruiken een dashcam om hun autoritten te filmen. Deze onboardcamera's worden bevestigd aan de voorruit en stellen de bestuurders gerust als zij een ongeval of een geschil met hun verzekeraar hebben. Maar mogen deze videobeelden ook gebruikt worden als bewijsmateriaal volgens de Belgische wetgeving?

Jonas V., 32 jaar, Vilvoorde. "Vorige zomer reed ik op de Brusselse Ring en veroorzaakte een motorrijder krassen op mijn auto. Ik had een dashcam aan boord en heb LAR gecontacteerd om te vragen of ik de video als bewijs kon gebruiken."

Het advies van onze expert

Als de gefilmde beelden van de dashcam verstandig worden gebruikt, kunnen ze mogelijk als bewijsmateriaal gebruikt worden. Maar dit is niet automatisch het geval. De geldigheid van de video hangt af van het oordeel van de rechter, die de waarde ervan zal beoordelen. Deel de beelden bijvoorbeeld niet op sociale media, waardoor de privacywetgeving niet gerespecteerd zou worden.

Het resultaat

  • Jonas had een rechtsbijstandsverzekering afgesloten.
  • LAR volgde alle stappen op: van het contacteren van de motorrijder tot het organiseren van een minnelijke onderhandeling tussen de verzekeringsfirma's.
  • De videobeelden van de dashcam werden aanvaard als bewijsmateriaal.
  • De verzekeraar van de motorrijder heeft Jonas vergoed.


De leerpunten

  • Het is toegelaten om een dashcam in je wagen te installeren.
  • Respecteer de wetgeving over het gebruik van dashcams.
  • Het tonen en/of verspreiden van dashcambeelden kan tot problemen leiden, vooral op vlak van de privacywetgeving.
  • Of een video als bewijsmateriaal wordt aanvaard, hangt van de rechter af.
  • Elke zaak is uniek. Bij een ongeval of geschil, contacteer je verzekeringsmakelaar.

Juridisch advies

1 Omschrijf je vraag of probleem
2 Kies een advocaat
72,60
3 Ontvang jouw persoonlijke advies binnen 3 dagen

Gemoedsrust verzekerd

Een gerechtelijke procedure kan voor een financiƫle kater zorgen. Een rechtsbijstandsverzekering beschermt je hiertegen. Bovendien kan je bij je verzekeraar ook advies inwinnen om preventief conflicten te voorkomen of kan je geholpen worden om het conflict onderling op te lossen. Bij LAR doen we er alles aan om je de beste verzekering te geven. Want je wil optimaal beschermd zijn.