The Legal Village by LAR

Hoe gemakkelijk een burenconflict oplossen?

Praat erover en denk eerst aan bemiddeling. Een bemiddelaar helpt de partijen tot een oplossing te komen die zal worden vastgelegd in een PV en die bijgevolg kan worden goedgekeurd door de vrederechter. Als er geen akkoord wordt bereikt of als men zich er niet aan houdt, kan je een gerechtelijke procedure starten.

The Legal Village Mediatie burenconflict

Een bemiddelaar helpt de partijen tot een oplossing te komen die zal worden vastgelegd in een PV en die bijgevolg kan worden goedgekeurd door de vrederechter.

Herhaaldelijk nachtelijk lawaai, een mede-eigenaar die schade aanbrengt in de inkom van een appartementsgebouw, een conflict over een gemeenschappelijke muur ... Burenruzies zijn helaas schering en inslag. Voor je naar de rechtszaal trekt, kan je ook proberen het conflict met je buur via bemiddeling op te lossen.

Julie K., 65 jaar, Tubeke.Mijn buurman denkt in volle WK-gekte dat hij ook profvoetballer kan worden. Tijdens het oefenen valt zijn voetbal echter voortduren in mijn bloemenperk waar ik veel geld in heb gestoken. Ik draag veel zorg voor mijn tuin en wens dat hij stopt met die voetbal in mijn tuin te schoppen. Hij wil echter niet meewerken. Wat kan ik doen?

Het advies van onze expert

Om dit soort problemen op te lossen is een juridische procedure vaak lang, frustrerend en duur. Bemiddeling is een snellere en minder kostbare procedure, die in 80% van de gevallen helpt burenruzies op te lossen. Een bemiddelaar is niet verplicht om tot een oplossing te komen en hij neemt ook geen beslissingen. Hij helpt de partijen wel om opnieuw op een serene manier te communiceren en zo te komen tot een akkoord. Dit kan eventueel goedgekeurd worden door een rechtbank (=de homologatie). Dit akkoord moet geconcretiseerd worden in een document dat de verplichtingen van elke partij beschrijft. Komen de partijen niet tot een besluit, of wordt het akkoord niet gerespecteerd, dan is een juridische procedure nog steeds mogelijk.

Het resultaat

  • Julie koos voor bemiddeling.
  • Het conflict werd voorgelegd aan een gecertificeerde, gespecialiseerde en onafhankelijke bemiddelaar.  
  • De kosten werden gedekt door de rechtsbijstandsverzekering van Julie.
  • Als de buurman weigert in bemiddeling te gaan, zal LAR Julie helpen bij een eventuele rechtszaak.
  • Er werd afgesproken dat de buurman zijn goal verplaatst zodat de bal niet telkens overvliegt.

De leerpunten

  • Kies altijd voor dialoog. 
  • Beide partijen moeten akkoord gaan om in bemiddeling te gaan.
  • Bemiddeling vereist een gecertificeerd onafhankelijk bemiddelaar om het akkoord te homologeren.
  • Contacteer je verzekeringsmakelaar als je een burenruzie wil uitklaren.
 

Juridisch advies

1 Omschrijf je vraag of probleem
2 Kies een advocaat
72,60
3 Ontvang jouw persoonlijke advies binnen 3 dagen

Gemoedsrust verzekerd

Een gerechtelijke procedure kan voor een financiƫle kater zorgen. Een rechtsbijstandsverzekering beschermt je hiertegen. Bovendien kan je bij je verzekeraar ook advies inwinnen om preventief conflicten te voorkomen of kan je geholpen worden om het conflict onderling op te lossen. Bij LAR doen we er alles aan om je de beste verzekering te geven. Want je wil optimaal beschermd zijn.